Kültéri festés

A kültéri falfestékek többnyire részben átengednek valamennyi csapadékot a falba, így befolyásolják a falfelület folyadékháztartását. Természetesen a legjobb homlokzati falfestékek csak kevés vizet engednek át, és esőzés után viszonylag gyorsan megszáradnak. Ezzel párhuzamosan száraz, meleg időben engedniük kell ezeknek a falfestékeknek a bennrekedt pára eltávozását. Ez a páraáteresztő képesség. Ezzel szorosan összefügg, hogy a levegőből a szennyezőanyagok vastag porrétegben rakódnak le a falra, és ez a réteg beszívja a nedvességet, ami aztán még inkább felgyorsítja a festékbevonat bomlását. Tehát a páraáteresztés és a falat nyirkosan tartó porrétegek köszönhetően a homlokzati festékbevonat idővel „krétásodni” kezd, amit a legcélszerűbb megelőzni. Így logikusan következik, hogy időről-időre minden homlokzati falfestést fel kell újítani, éspedig lehetőleg a krétásodás bekövetkezte előtt.

A kültéri falfestékek típusai:

– Meszes kültéri falfesték

Könnyen alkalmazható, környezetbarát típus, amely nem igényel különleges felszereltséget. Jó a színállósága, megfelelő a takaróképesség mértéke, és ráadásul még víztaszító is. Hátránya azonban, hogy a páradiffúziós ellenállása nagy, ezért csak olyan helyeken javasolt az alkalmazása, ahol a falak szigetelése már előzőleg megtörtént. Ügyelni kell arra is, hogy csak +5°C fölötti hőmérsékleten lehet a felületre felhordani, különben a festés nem lesz tartós.

Szilikát alapú kültéri falfesték

Hosszantartó, időjárásálló és dekoratív falfesték típus. Hátránya, hogy gipszes és akrilos alapokra nem alkalmazható, mivel vegyi úton köt az alaphoz. Páraáteresztő képessége kiemelkedően jó, és viszonylag olcsó is. A kész festés azonban csak nehézkesen javítható, ezt is figyelembe kell venni a kiválasztásnál.

Szilikon bázisú homlokzati falfesték

Összességében ez a legkedvezőbb tulajdonságú kültéri festéktípus. Az alaphoz jól tapad, jó a fedőképessége, és a páraáteresztő képessége, vízálló, és még az UV-sugárzással szemben is ellenálló. Víztaszító hatása miatt ez a típus engedi a legkevesebb nedvességet a falba, és a páraáteresztő képessége pedig segíti a már épületszerkezetbe jutott nyirkosság gyors távozását.