Hogyan válasszunk kültéri falfestékek?

Hogyan őrizhetjük meg hosszútávon otthonunk szépségét?

Az örömteli, sokszor nem hétköznapi színűre festett, osztott épület homlokzatok nemcsak azért fontosak, mert szépek és tetszetősek, hanem szerepük az, ami meghatározó, ugyan is a nagyobb hangsúly az épületek külső védelmén van.A precíz, gondos munkával elvégzett homlokzati felületek az épületek tisztaságára és rendezettségére utalnak. Az időtálló védőréteg strapabírósságának elvárása, az aprólékosan előkészített falfelület, tehát a szükséges javításokat, az egyenlőtlenségek megszüntetését a homlokzat lefestése előtt mindenképpen el kell végezni, hogy szeretett otthonunk kültéri falai évtizedekig megőrizzék ízléses, magával ragadó szépségüket.

Mi a céljuk a kültéri falfestékeknek?

A gondosan megalkotott homlokzati festésnek a célja nem csak az, hogy ízléses legyen, hanem az is rendkívül fontos tényező,hogy megóvja a falfelület, a vakolatot és ezzel együtt a teljes épületszerkezet a külső hatásokkal szemben, mint például a csapadék. Ebből következik az,hogy a fő prioritás a nedvességtől való védelem.A tökéletes technológiával kidolgozott kültéri falfesték eredményesen gátolja meg azt, hogy az esővíz és az abban oldott különböző savas anyagok behatolhassanak a fal belső szerkezetébe és ott káros hatást fejtsenek ki. Ugyan is, ha ez a védelem nem működik megfelelően, akkor a felületi elváltozást, felhólyagosodást eredményezhet.

Hasznos tanácsok a kültéri falfestékekről:

A kültéri falfestékek többsége azonban átengedi részben a csapadékot, így befolyással vannak a falfelületek folyadékháztartására. Az a megfelelő kültéri falfesték, amely minimális nedvességet enged át, és csapadék után rendkívül gyorsan megszárad. Mindezek mellett pedig forró,száraz időben nem akadályozza az épületszerkezetek belső nedvességének kipárolgását, tehát kiválóan alkalmazkodik az időjárás viszontagságaihoz, valamint páraáteresztő képességgel is bír.A hosszan nedves felületen, a levegőben lévő szennyezőanyagok vastag porréteget képeznek, melyek beszívják a nedvességet, és ennek hatására felgyorsul a festékbevonat bomlása. Ebből következik az, hogy idővel minden homlokzati bevonatot fel kell újítani, mégpedig az előtt, hogy a bevonatfajta adalékanyagainak krétásodása jelentősen megkezdődne.

Környezetbarát falfesték

A meszes kültéri falfestékeknek legfőbb előnyük az, hogy könnyen és egyszerűen alkalmazhatóak, felhordásuk speciális szerszámozottságot egyáltalán nem igényel. Mivel vízzel oldhatóak, ezért kimondottan a környezetbarát kategóriába sorolhatóak. Jellemzőik közé tartozik még, a tökéletes takaróképesség, akiváló színállóság és víztaszító képesség. Hátrányuk viszont az, hogy viszonylag magas a páradiffúziós ellenállásuk, ebből az következik, hogy csak olyan helyen használhatók, ahol a falszerkezet a nedvesség ellen mindenképpen szigetelve van, valamint a fagyveszélyességük is magas,emiatt csak +5 °C feletti hőmérsékleten hordhatók fel.

Kiknek ajánlanám a szilikát alapú kültéri falfestékeket?

Azoknak, akik régi és új,klasszikus és könnyű ásványi vakolatok dekoratív védelmére szeretnék alkalmazni. Fontos művelet ebben az esetben a megfelelő alapozás. Gipszes és akrilos alapokra felhordani nem lehet. Előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy rendkívül tartós falfesték, mert vegyi úton köt az alaphoz, ennek köszönheti azt a páratlan tulajdonságát, hogy nagyszerűen alkalmazkodik az időjárás viszontagságaihoz és mindezek mellet esztétikus festékek. Kiváló páraáteresztő képességgel bír. Hátránya, hogy a kész festés nehezen javítható. Kedvező tulajdonságai közé tartozik még, hogy viszonylag olcsó és emiatt a használatuk egyre népszerűbb a műemlékvédelem területén, de egyre többet találkozunk velük az épületfel-újítások során is.

Miért a kedvencem a szilikon bázisú homlokzati falfesték?

Mert,aszilikonfestékekanyagukat tekintve vizes alapúak és szilikongyanta kötőanyagúak. Az alaphoz nagyszerűen tapadnak, a fedőképességük tökéletes és kiválóan megfelelnek az UV sugárzással szembeni támasztott követelményeknek, jó páraáteresztők és egyben vízállóak is. Épületfizikai szempontból kifogástalan tulajdonságú kültéri falfestékek. Mivel víztaszító képességgel rendelkeznek, ezért a legkevesebb csapadékot engedik be a falba, és mivel jó a páradiffúziós ellenállásuka szerkezetbe került nedvesség gyors eltávozását is elősegítik.