Penészmentesítés tanácsok

Az emberek többségének már szembe kellett nézni a penészgomba okozta kellemetlen problémákkal lakásában, hiszen a párásabb, nedvesebb helyiségekben, mint például fürdőszobákban, illetve a dohosabb, kevésbé szellőző lakásrészekben, például pincékben, spájzokban, esetleg beázásnak köszönhetően szinte minden lakásban felüti fejét ez a probléma. Gondolom már Ön is próbált különböző házi praktikákkal, valamint különféle professzionális módszerrel védekezni a penésztelepek megjelenése ellen. Ha valóban végleges megoldást szeretne, itt olvashat néhány hasznos tanácsot, amit hogyha megfogad, tartósan penészmentessé teheti lakását.

Óvjuk, védjük lakásunk szépségét, épségét

Még mielőtt nekiállnánk bármilyen munkálatnak, a legelső lépés, hogy berendezési tárgyainkat és a padlót alaposan takarjuk le, hiszen a penészmentesítés során olyan kémiai anyagok kerülhetnek a levegőbe és a bútorok felszínére, amelyek kárt okozhatnak bennük. Olyan falrészeket, amelyeket óvni szeretnénk a festéktől, ragasszuk le ragasztószalaggal, a berendezési tárgyainkat gondosan takarjuk le hullámpapírral, újságpapírral, vagy takarófóliával. Higgye el, ezek az előkészületi technikák jóval kevesebb időt és energiát vesznek igénybe, mint ha utólag kéne a nem kívánt festékfoltokat feltakarítani.

A kezdetek kezdetén

Az előkészítő munkálatok után meg kell vizsgálni, hogy milyen típusú penésszel állunk szemben. Természetesen minden penészesedés eltérő méretű és mértékű, ezért a penészmentesítés során is minden esetben más és más technikát kell alkalmazni. Viszonylag egyszerű a dolgunk, ha csak felületi penésszel okozza a problémát. Nagyon fontos tudnunk a penészgombáról, hogy természeténél fogva a felszíni, látványos penészgomba csak egy töredéke az egész telepnek, ugyanis gombafonalaival mélyen behatol az alsóbb rétegekbe, ezért a felszíni tisztítással csak esztétikai megoldást érünk el, hiszen a gombatelep tovább él a felszín alatt, csak idő kérdése, hogy mikor jelenik meg újra a felszínen. A felületi penészesedés általában jó minőségű falakon jelenik meg, amelyek nem régen voltak festve. Könnyű felismerni az ilyen falakat, a korábbi festékréteg jól tapad a falhoz, azon nincsenek egyenetlenségek, kitüremkedések. Ilyen esetekben elegendő lemosni a penészt és már kenhetjük is fel az új, penészgátló falfestéket.

Kicsit súlyosabb a helyzet?

Nagyobb problémával állunk szemben, ha régebbi a fal festése, rosszabb állapotú a fal, és a penészgomba nem csak a felszínen szaporodott el, hanem a mélyebbi vakolatrétegekben is. Ezen gombatelepek elpusztítása több időt és energiát vesz igénybe, mint egy egyszerű penészlemosás. Először az előkészületi munkákat kell elvégezni, vagyis a különböző szennyeződéseket, sósszerű kivirágzásokat kell eltávolítani. A régebbi festékréteg(ek)et, kiálló szemcséket és érdességeket legkönnyebben drótkefével és acélkaparóval tudjuk eltávolítani. Ezután egy csiszolópapír segítségével tudjuk a falat tökéletesen simává tenni.

Amit fontos a csiszolós, kaparós technika alkalmazásánál megemlíteni az, hogy mielőtt belekezdenénk, mindenképpen célszerű a megmunkálni kívánt felületet előre benedvesíteni, ugyanis a száraz kaparásnál spórák milliói kerülnek a levegőbe, elősegítve terjedésüket, így a parazita később még több helyen megjelenhet lakásunkban. Mindemellett ne feledkezzünk el arról sem, hogy a penészgomba súlyos allergiás tüneteket is produkálhat sokunknál, ezért ajánlatos védőmaszkot viselni, hogy megelőzzük a spórák szervezetünkbe jutását.

A végleges penészmentesítésnél az egyik legfontosabb tényező a prevenció. Hogy a festés után ne jelenjenek meg újra a gombatelepek, ajánlott fungicid, tehát penészölő tartalmú anyagokat használni alapozásnál. Ha a problémát gyökerestől szüntetjük meg, akkor tartós eredményt érünk el. Az alapozás után jöhet a fal glettelése, tehát a felületi egyenetlenségek betapasztása.

Amikor valóban a dolgok mélyére kell nézni…

A legnehezebb helyzetben akkor vagyunk, ha a megmunkálni kívánt fal minden érintésre szétporlik, a vakolat lepotyog a legkisebb mozdulattól is. Ilyenkor nincs más hátra, mint előre; a salétromossá vált, öreg vakolatrétegeket teljesen le kell verni, egészen a tégláig, majd a felületet újra kell vakolni.

Gyorstalpaló az ideális szigetelésről

Egyes esetekben indokolt lehet a falfelület kémiai átalakítása is. Ha ilyen megoldásra van szükség, okvetlenül kérje ki egy szakértő, a forgalmazó, festékszaküzleti eladó, vagy a vevőszolgálat munkatársainak véleményét mielőtt nekivágnak a beavatkozásnak.

Indokolt esetekben valóban szükség lehet a fal impregnálására, illetve különböző vakolaterősítésre, felületszilásításra, mélyalapozásra. A különféle impregnáló termékek a falak nedvszívó hatásának csökkentésére szolgálnak. Ezek a mélyalapozók és telítő anyagok a falfelület természetes légzését nem akadályozzák, ugyanakkor vízlepergetővé teszik azt, ezzel még inkább megelőzve a számos víz okozta probléma (vízkő, penész) kialakulását. Bizonyos termékek leírásában az is szerepel, hogy a vakolat erősítését is elősegítik, ráadásul az újabb réteg festék jobb tapadását is biztosítják. Praktikus, ha már ezek a folyadékok is tartalmaznak penészölő hatóanyagokat, hiszen tudjuk, hogy a sikerhez nagyban hozzájárul a prevenció is.

Reméljük Önnek is segíteni tudtunk az imént említett praktikákkal, információkkal. Ha betartja utasításainkat, biztos lehet benne, hogy többé nem lesz a penészgomba nem kívánt lakótársa otthonában.