4 jó tanács a beltéri fal- és fafesték választáshoz

A világ festékpiacán a beltéri falfestékek gyártása áll a vezető helyen. Ennek oka, hogy otthonaink falfelülete képezi a legnagyobb felületet, amelyet festéssel kell karbantartanunk.

Hogyan válasszunk?

A piacon sokféle termékkel találkozhatunk, de érdemesebb az ismert márkákat keresni, mert nagyobb az esély a referenciákra. Mindig vegyük figyelembe az adott termék gyártója által kiadott használati útmutatást, így elkerülhetjük a csalódást. Alapozót és fedőfestéket az ajánlásalapján válasszuk ki. Döntésünket segíti, ha figyelembe vesszük, egy adott mennyiség mekkora felületre elég, hány rétegben kell felvinni, és milyen mértékű takarást biztosít. És nem utolsó sorban az ár is meghatározza választásunkat, de minden számítást figyelembe véve sokszor az olcsóbb a drágább.

Mit tudjon a falfestékünk?

Ma már óriási választék áll rendelkezésünkre a festékek esetén. Különbség talán a színtartósságuk és kopásállóságukban lehet.  Általában minden gyártónak van fehér alapfestéke, melyet kedvünk szerint színezhetünk színező pasztával, fallazúrral, vagy megtalálható a gyárilag bekevert kész szín. Az otthoni színkeverésnek meg van az a hátránya, hogy ha utólagosan szeretnénk ugyan olyan színt kikeverni, nem biztos hogy sikerül. Ezért ha nem a kész színezett festéket választjuk, mert éppen azt az árnyalatot amit szeretnénk nem találjuk meg, érdemes  keverőgéppel kikevertetni. Így bármikor a színkód alapján hozzá juthatunk ugyan ahhoz az árnyalathoz egy esetleges javítás, vagy ha számítási hiba miatt kevés lenne a festék.

Fontos választási feltétel lehet, hogy csepegésmentes legyen a festék, és lehetőleg egy rétegben biztosítsa a megfelelő takarást. Vannak bizonyos helyiségek amik speciális védelmet igényelhetnek, ilyen pl. konyha, fürdőszoba, ahol fontos a festék lég- és pára áteresztése, vagy a vízzáróság, moshatóság.

 Alapozástól a végeredményig!

Feltétlen figyelmet igényel, hogy a különböző felhordásra kerülő rétegek azonos termékcsaládba tartozzanak, mert így biztosak lehetünk benne, hogy a kapcsolódásuk teljes lesz. Nem kell tartanunk a későbbiekben attól, hogy esetleg elválnak a rétegek egymástól, felhólyagosodnak, estleg foltosodnak.

Védelemre szoruló faanyagok

Otthonainkban megtalálható a természetes faanyag is. Ezek védelméről is gondoskodnunk kell. Itt a két legfontosabb szempont ami szerint válasszunk festéket, hogy milyen a felületi igénybevétel  és természetesen a színek, hogy  a lakás stílusának és színvilágának is megfeleljen.

A fából készült padlók vannak a legnagyobb terhelésnek kitéve, ezért az erre kifejlesztett magas kopásállóságú lakkokat válasszuk, melyeket vízbázisú és oldószeres kivitelben is be tudunk szerezni. Nagy  előnye a vízbázisú lakknak, hogy szagtalan, hamar szárad de ugyan olyan védelmet ad mint az oldószeres.  Azokhoz a felületekhez, amelyeknek  afa erezetét, természetességét meg akarjuk tartani, ajánljuk a különböző színben kapható fa lazúrokat. Ha minden kritériumnak megfelelő, kiváló minőségű festéket választottunk, méltán lehetünk büszkék munkánk gyümölcsére.